Het spoorwegennet is geconcentreerd in het noorden en het westen en bij grote steden. De treinen zijn comfortabel en rijden meestal op tijd.
Wie het land bezoekt zal onder de indruk zijn van de prachtige koningssteden, met hun labyrinten van markten en lemen woonwijken waar de Afrikaanse en Arabische culturen samensmelten tot een bont geheel. Marrakech, Fes en Meknes behoren tot de meest oriëntaalse steden ter wereld, die hun gelijken hooguit vinden in Caïro of Damascus. Maar ook Tanger is de moeite waard.
De soeks (markten) zijn ware schatkamers vol kleurig geschilderd aardewerk, kunstig gesneden houtsnijwerk, kostbare tapijten en zware zilveren sieraden. Maar je kunt er ook scherpe specerijen vinden en zoete parfums, illegaal ivoor of pantervellen, die traditioneel door de Sahara per kameelkaravaan uit Timboektoe werden aangevoerd, meestal in ruil voor zout en tot honderd jaar geleden samen met zwarte slaven. De islam zwaait hier de scepter en vijfmaal per dag is de lucht zwanger van de oproep tot het gebed, de oproep om diep te buigen voor Allah.
Tanger heeft alle ingrediënten voor een aangenaam verblijf aan zee in huis. De toegangspoort tot Afrika onderging recentelijk een flinke opknapbeurt, zonder haar oorspronkelijke elegantie te verliezen. Een van de kenmerken van de modernisering is de nieuwe, fraaie wijk Marshan, met paleizen, landhuizen, perken, musea en hotels. Het oude stadshart, de medina, is in stand gebleven. De kronkelende steegjes van de medina vormen een doolhof waar je gemakkelijk verdwaalt. Hier vind je de souks; deels overdekte markten met duizenden winkeltjes waar onder meer tassen, schoenen, lampen en specerijen worden verkocht. Ook vormt het de toegang tot de Kasbah, de oude vesting met het palijs van de Sultan. Tegenwoordig is hier het Kasbah Museum gevestigd. Tanger is een smeltkroes van culturen, maar het is met name de Franse invloed die goed zichtbaar is in de stad.
Zo hebben de straten Franse namen en is, naast de Marokkaanse, de Franse keuken goed vertegenwoordigd. De stranden hebben recent een schoonmaakbeurt gekregen, maar zijn vooral geschikt voor een wandeling of een hapje en drankje op een van de terrassen.
Feestdagen en evenementen:
Belangrijke feesten worden opgeluisterd door rondedansen, waarbij vrouwen en mannen aparte kringen vormen. De dansmuziek is een eentonige herhaling van eenvoudige melodieën, vaak in de vorm van vraag en antwoord, waarbij de kring herhaalt wat de voorzanger zingt. Ondertussen wordt de intensiteit van de muziek wel gestaag opgevoerd door versterking van het volume of een geleidelijke versnelling van het ritme. Gaandeweg gaan de dansers geheel op in de muziek en vormen van trance zijn niet ongebruikelijk.
Marokko kent een aantal feesten die op gezette tijden elk jaar terugkomen, meestal omdat het seizoensgebonden oogstfeesten zijn. De precieze data variëren enigszins; u kunt het beste informeren bij de toeristenbureaus. Daarnaast zijn er nog de nationale feestdagen. Deze hebben een vaste data in onze jaartelling. |